2019年中考英语二轮复习 阅读理解优编题(一).doc

上传人:rrsccc 文档编号:9638442 上传时间:2021-03-13 格式:DOC 页数:9 大小:63.50KB
返回 下载 相关 举报
2019年中考英语二轮复习 阅读理解优编题(一).doc_第1页
第1页 / 共9页
2019年中考英语二轮复习 阅读理解优编题(一).doc_第2页
第2页 / 共9页
2019年中考英语二轮复习 阅读理解优编题(一).doc_第3页
第3页 / 共9页
亲,该文档总共9页,到这儿已超出免费预览范围,如果喜欢就下载吧!
资源描述

《2019年中考英语二轮复习 阅读理解优编题(一).doc》由会员分享,可在线阅读,更多相关《2019年中考英语二轮复习 阅读理解优编题(一).doc(9页珍藏版)》请在三一文库上搜索。

1、2019年中考英语:阅读理解优编题(一)及答案【实战训练】 A(2019中考教育类选练)Next time youre unhappy or complaining about your life, dont turn to a cheerful comedy. You might find a tear-jerking tragedy(催人泪下的悲剧) is just the thing you need to brighten your day. A team of researchers at Ohio State University, US, has found sad movies

2、 can make people happier, Science Daily reported last month. Many people find tragedies make them realize how good their own lives are, the study showed. “People seem to use tragedies as a way to reflect on the important relationships in their own lives,” said Silvia Knobloch-Westerwick, leader of t

3、he study. “Tragic stories often focus on themes of eternal(永恒的) love, and this leads viewers to think about their loved ones and count their good and helpful things.” In the study, researchers gathered 361 college students and showed them the 2007 movie, Atonement. The movie is about two lovers who

4、are separated(分离) and finally die during World War II. Before and after the movie, the students were asked questions measuring(衡量) how happy they were with their lives. Researchers also asked them before, after and three times during the movie to measure various emotions, including sadness. Research

5、ers found that the sadder students felt while watching the movie, the more likely they were to think about real people they had close relationships with in life. This increased their happiness after watching the movie. Knobloch-Westerwick explained that negative(消极的) moods make people more thoughtfu

6、l. “Positive(积极的) emotions show that everything is fine, you dont have to worry, you dont have to think about problems in your life,” she said. “But negative emotions, like sadness, make you think more critically about your situation. So seeing a tragic movie may make you sad, but that will make you

7、 to think more about your own close relationships and appreciate them more.” The link between watching a tragic story and feeling better has long been recognized. The ancient Greeks even had a word for the feeling of happiness after seeing something sad that led to the modern English word “catharsis

8、 (宣泄)”. The study also showed that relationships are a very important source of happiness in our lives, so it is no surprise that thinking about your loved ones makes you happier, researchers said. 1. Which of the following about the study of Ohio State University is NOT true? A. Only sadness is mea

9、sured in the study. B. Students emotions are measured by asking questions.C. The study shows relationships are a source of happiness. D. Those who felt sadder when watching the movie were more likely to be happier after that.2. Why are ancient Greeks mentioned in the passage? A. To introduce the mea

10、ning of the word “Catharsis”.B. To explain the importance of knowing how to become happier.C. To prove that they were of high intelligence and guessed its meaning.D. To tell readers the relationship between tragedies and happiness was found long ago. 3. From Knobloch-Westerwicks explanation, we can

11、learn that . A. seeing tragedies makes you more thoughtful B. positive emotions make you think more about your relationshipsC. negative emotions show you have no need to think about your situation D. after seeing comedies, you will appreciate your close relationships more4. Which is the title of the

12、 passage? A. Watching sad films may start smiles B. There is eternal love in the world C. Its useless to complain about life D. Comedies should make way for tragedies参考答案1A 2D 3A 4A【实战训练】 BMarys plan for next weekMonday7:30 go to the cinema with AliceTuesday11:00 doctorWednesday9:00 table tennis gam

13、e evening-study for examThursday8:30 concertFridayAfternoonhelp Uncle Sam in his restaurantSaturday9:0010:30 art class 14:00 visit grandmotherSunday8:00 supper with Betty and AnnPeters plan for next weekMondaystudy group meeting 3:00 p.m.Tuesdaybasketball match 4:30 p.m.Wednesdaygo to see some frien

14、ds 2:00 p.m.Thursdaynoon, lunch with LarryFriday2:004:00 p.m. volunteer(志愿者) work Student CentreSaturdayShopping 10:00 a.m.SundayBasketball team party 9:00 p.m.1. Peters study group meeting will be on _.A. Saturday morningB. Monday afternoonC. Saturday eveningD. Friday afternoon2. From Peters plan w

15、e learn that Peter likes _.A. table tennis B. music C. artD. basketball3. On Sunday morning Mary will _.A. be free B. be busyC. see the doctorD. go shopping4. What will Mary do on Wednesday evening?A. See her friendsB. Play basketballC. Go to her art classD. Prepare for an exam【答案及解析】1. B 细节题。在Peter

16、的计划中找group meeting可找到星期一下午3点。2. D 推断题。根据他的计划表中星期二他要参加篮球赛,星期天又篮球队聚会可以推断出。3. A 推断题。因为在Mary的计划表中,星期日上午没有安排,由此可以推断:她星期日上午有空。4. D 细节题。在Mary的计划表中的Wednesday一栏中可找到。【实战训练】 C-流行小天王He is quiet and shy. He likes to hide his eyes behind his hair. He doesnt smile very often. However, if you talk to him about musi

17、c, hell have a lot to say. This is Jay Chou, the 24-year-old Taiwanese pop king(天王). His fans are so excited because he will sing songs in Beijing on September 12. Those songs are from his new album (唱片), “Ye Huimei”, and the album was released (发行) in July and was named after his mother.Chou grew u

18、p just with his mother. He did not talk much and did badly in many school subjects. His mother noticed the boys special interest in music and sent him to learn piano when he was only three years old. He loved it and kept on practicing.Chou is not very handsome. He does not speak clearly when he sing

19、s or talks. But the singer has huge crowds of fans. “He is really good at music. It makes him attractive(有魅力的) to me,” said Liu Jiajun,a Junior 2 student in No.101 Middle School in Beijing. “He is true to himself. He never follows others,” said Zhang Yujie, a Junior 1 girl at Huaibei Middle School i

20、n Sihong, Jiangsu Province. 根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。1. From this passage,we know that Jay Chou _.A. is very handsomeB. has a bright smileC. often makes too much noise D. is a pop music star2. His fans are so excited because _. A. he released a new album in July B. he will sing new songs in Beij

21、ingC. he can play the piano very wellD. his new album was named after his mother3. When he was a little child, he _. A. talked a lot every dayB. did well in his study at schoolC. started to like musicD. had huge crowds of fans4. According to one of his fans, Jay _. A. is a good studentB. has long an

22、d beautiful hairC. is a well-known pianistD. is very attractive to them5. The sentence “He never follows others” in the last paragraph means _. A. he always has his own style(风格)B. he likes to walk aloneC. he doesnt like other peoples songs at allD. no one can catch up with him【答案及解析】1. 选D。根据第5段中的Ch

23、ou is not very handsome. 可知A不对;根据第1段中的He doesnt smile very often可知B不对;根据第1段中的He is quiet and shy可知C也不对。故答案选D。2. 选B。根据第2段中的His fans are so excited because he will sing songs in Beijing on September 12可知答案。3. 选C。根据第4段的His mother noticed the boys special interest in music 可知Chou小的时候就对音乐很感兴趣,也就是或那时就开始喜欢

24、音乐了。4. 选D。根据第5段中It makes him attractive to me可知答案。5. 选A。这句话本意是说他不会跟随其他人,但跟文章主题音乐联系起来,以及根据前面一句话He is true to himself可知隐含意义为他有自己的音乐风格。【实战训练】 D(2019中考教育类选练)We all s ee and hear about extraordinary(优秀的) people around us and wonder why we cant be more like them. Its not the big things that make someone e

25、xtraordinary. Its the small things. They become extraordinary by making a difference in someones life. Here are some of the things extraordinary people do every day:Praise(表扬)someone. It can make the others feel great about themselves. A compliment can have a positive impact(影响) on their lives. Your

26、 team or family will love you for it. Its OK to admit(承认) you were wrong. You will not only gain the respect of your team mates, but you will also gain credibility(信用).When you need help, dont be shy or stop yourself. Everyone needs a little help sometimes. When you ask for help, you receive help. Y

27、oure willing to listen; you also need support at times.When you dont understand how something works, let an expert show you. When you let someone teach you something, you are telling the person that you respect his talent, time and what he is talking about.Sometimes it is very important to stay sile

28、nt. Especially when youre angry, process your emotions, think back to what happened, and then come to a decision about how to deal with it. Before you say anything, consider others feeling. Never be rude with words or actions.( ) 1. In the passage, how many points about being an extraordinary person

29、 does thewriter refer to? A. Five. B. Six. C. Seven. D. Eight.( ) 2. For an extraordinary people, if he makes a mistake, what will he do? A. Praise others. B. Be angry. C. Admit his mistake. D. Stay silent.( ) 3. What makes a person become extraordinary? A. Do some big and great things. B. Some smal

30、l things. C. Having a lot of money. D. To be a famous person.( ) 4. Something unhappy happens, and you have to make a decision. What shouldnt you do? A. Stay silent. B. Process your emotions. C. Think back to what happened. D. Be rude with words or actions.( ) 5. What is the best title for the passa

31、ge? A. How to process your emotions. B. How to admit mistakes.C. How to become an extraordinary person. D. How to do more small things. 参考答案1A 2C 3B 4D 5C【实战训练】 E(2019中考保健与健康类选练)Cooking Kills Four Million People a YearPolluted airborne particles(大气悬浮颗粒)kill 7 million people a year, reports the World

32、 Health Organization. That news may not come as a surprise to anyone who has seen images of chimneys in Beijing, Delhi or Mexico. But those factoriesor even the jammed roadways of modern citiesare not the biggest killer. Each year, some 4.3 million people die earlier than they should because of poll

33、uted air inside their homes, says the WHO. Whats causing the air inside peoples homes to be so poisonous that it kills around 11,000 people a day? Stoves. “Having an open fire in your kitchen is like burning 400 cigarettes an hour.” says Kirk Smith, a professor at the University of California at Ber

34、keley, whose research suggests that household air pollution from cooking killed between 3.5 million and 4 million people in 2013.Not all stoves cause this kind of harm. The ones Smiths talking about are those that the 3 billion people in the developing world use for heat and cooking, which burn soli

35、d fuels such as wood, coal, or crop waste instead of gas. The smoke from those fires produces harmful fine particles and carbon monoxide into homes. Poor ventilation then prevents that smoke from escaping, raising fine particle levels 100 times higher than the limits that the WHO considers acceptabl

36、e.Breathing this air day in day out finally causes a lot of diseases: more than a third of the 4.3 million die of a stroke, while a quarter die of heart disease. And around one-third of annual lung disease deaths worldwide are due to waste from coal stoves.Exposure tends to be extremely harmful for

37、the people who spend the most time around the fireusually women and young children. In fact, the WHO reports that household air pollution almost doubles the risk for childhood lung disease. 1. According to Kirk Smiths research, _. A. factories are the biggest killer worldwide nowadaysB. burning 400

38、cigarettes an hour is extremely dangerousC. household air pollution from cooking is surprisingly harmfulD. some 4.3 million people die earlier each year than they should2. What should be the deadly killer in a household kitchen?A. Solid fuels. B. Coal stoves. C. Poor gas. D. Cooking smoke.3. The und

39、erlined word “ventilation” in Paragraph 4 probably means _.A. airing B. cooking C. burning D. cooling4. The author intends to tell people _.A. how to avoid polluted air in their homes B. to stop cooking in the household kitchenC. to guard against household pollution from cookingD. how to prevent childhood lung diseases in household参考答案1 C 2. D 3. A 4. C9

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 社会民生


经营许可证编号:宁ICP备18001539号-1